Întrebări și răspunsuri Start-up Nation

Vă prezentăm mai jos cele mai frecvente Întrebări și răspunsuri primite pentru programul de finanțare Start-up Nation 2019.

1. Există limită de vârstă pentru aplicanții Start-up Nation?

Nu, pentru programul Start-up Nation poate participa orice persoana fizică română sau străină cu un SRL sau SRL-D înființat după 30.01.2017 și care îndeplinește condițiile programului. Mai multe detalii  despre Start-up Nation 2019 aici

2. Pot accesa programul Start-up Nation cu un SRL nou înființat dacă mai sunt acționar și în alta firmă?

Da, puteți accesa finanțarea de 200.000 lei dacă mai sunteți acționar majoritar sau minoritar în alta firma cu condiția ca codul CAEN pentru care aplicați la finanțarea Star-up Națion să nu fie autorizat la ONRC pe altă firmă în care sunteți acționar.

3. Pot accesa creditul punte dacă am alte credite bancare pe persoana fizică?

Da, puteți accesa creditul punte dacă aveți alte credite bancare pe persoana fizica. De regula bănicile nu acorda creditul punte pentru firmele ale căror acționari sunt în birou de credite cu restanțe.

4. Pot achiziționa un autoturism mai scump de 36.000 lei?

Da, puteți achiziționa un autoturism mai scump de 36.000 lei cu TVA și diferența va fi suportată de firma beneficiară.

5. Pot să o angajez pe soție în cadrul firmei și să decontez salariile din finanțarea de 200.000 lei?

Da, la angajări nu există restricții după gradul de rudenie.

6. Dacă sunt acționarul și administratorul firmei care a obținut finanțarea prin Start-up Nation pot să mă angajez în cadrul firmei și să decontez salariul?

Da, nu există restricții în acest sens.

7.Pot achiziționa servicii de web design de la firma soției mele?

Nu puteți achiziționa echipamente sau servicii de la rude de până la gradul II inclusiv sau afini până la gradul 2 inclusiv.

8.Pot accesa și alte finanțări în același an în care am primit finanțarea prin Start-up Nation?

Da, puteți accesa alte finanțări cu anumite condiții precum:
-Să nu depășiti plafonul de minimis de 200.000 euro pe durata a trei exerciții financiare consecutive.
-Să nu accesați noua finanțare tot de la AIPPIMM

9.Dacă am primit finanțare în 2017 sau 2018 prin Start-up Nation pot aplica anul acesta cu o firmă nou înființată pe un alt cod CAEN?

Nu, o persoană sau o firmă nu poate beneficia de decât odată de finanțare prin programul Start-up Nation, dar puteți accesa finanțări pe alte programe naționale sau europene.

10. Dacă în planul de afaceri am trecut că angajez două persoane absolvente după 2012 pot să angajez doi șomeri acum?

Da.
Dacă în planul de afaceri v-ați asumat angajarea a doua persoane din categoria persoane defavorizate, absolvenți după anul 2012 sau șomeri puteți să angajați orice persoană care îndeplinește unul dintre aceste criterii în orice combinație (Ex. Un șomer și un absolvent sau 2 șomeri sau 1 absolvent și o persoană defavorizată etc).

11.Dacă unul dintre angajații asumați prin proiect dorește să își dea demisia cum se procedează pentru a îndeplini obligațiile asumate în proiect?

Obligația dumneavoastră asumată în proiect este de a menține locurile de muncă 2 ani după perioada de implementare a proiectului.
Dacă unul dintre angajați pleacă acesta trebuie înlocuit cu un alt angajat în maxim 30 zile cu îndeplinirea condițiilor asumate în proiect, respectiv să facă parte din categoria persoane defavorizate, absolvenți după anul 2012 sau șomeri dacă este cazul. Vezi si răspunsul de la întrebarea 10.

12.Pot diminua valoarea salariului acordat angajatului asumat prin proiect după perioada de implementare?

Nu puteți acorda angajaților salarii mai mic decât cele trecute în planul de afaceri și decontate în perioada de implementare, în perioada de monitorizare de 2 ani.
Dacă doriți în perioada de 2 ani în care sunteți obligat să mențineți locurile de muncă puteți acorda salarii mai mari decât în perioada de implementare, dar nu mai mici.

Pentru mai multe informații despre programul Start-up Nation 2019 ne puteți contacta pe e-mail: contact@moradoconsulting.ro sau telefonic 0772 075 694 sau puteți completa formularul de mai jos și un consultant vă va contacta în cel mai scurt timp.

  Nume și Prenume*:
  E-mail*:
  Telefon*:
  Doresc să accesez finanțarea de 200.000 lei pentru*:
  Programare IT (CAEN 6201)
  Producție
  Industrii Creative
  Servicii
  Comerț și Alte activități
  Cunoașteți codul CAEN pe care veți aplica?
  Județul în care se va implementa proiectul*
  Status firmă*

  Informații despre proiect:

  Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale în conformitate cu Politica de Confidențialitate a site-ului*

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

  41 COMENTARII

  1. Buna!
   Daca am fost actionar in urma cu 5 ani intr-o societate cu caen de comert cu piese auto, iar acum doresc sa infintez o societate noua cu acelasi cod caen, sunt eligibil pentru start-up nation?
   Va multumesc anticipat!

   • Da, dacă nu mai sunteți acționar în aceea firmă.
    Activitățile de comerț sunt slab punctate în programul Start Up Nation și sunt șanse mici de a obține finanțarea, în sesiunile anterioare ale programului firmele din sectorul serviciilor nu au obținut finanțarea.

  2. Buna ziua! Pentru 2020 a inceput inscrierea? Daca nu, aveti ceva informatii cand incepe? Daca da, pana cand sunt inscrierile? Multumesc.

  3. Buna seara
   Vreau sa infiintez o firma pentru a deschide coafor.Vreau sa beneficiez de programul start up si sa cumpar si spatiul.Cati bani pot cheltui pentru spatiu?pot cumpara o garsoniera sau nu merge daca a fost locuita.
   Initial trebuie sa deschid firma unde am domiciliul si apoi pot muta domiciliul la noua locatie?

   • 1.Puteți achiziționa spațiul de lucru cu maxim 40% din valoarea proiectului
    2.Spațiul de lucru achiziționat nu trebuie să aibă destinație locativă
    3.Puteți deschide sediul social la adresa de domiciliu, iar ulterior după ce câștigați proiectul deschideți punctul de lucru la altă adresă.

  4. Buna ziua,
   Daca un angajat solicita concediu fara salar pe o perioada de 3 luni din cauza unor probleme personale, pot sa i-l acord?

   • Puteți să îi acordați concediul, dar dumneavoastră trebuie să respectați condițiile asumate în planul de faceri în legătură cu numărul de locuri de muncă create.

  5. Bună ziua!Daca eu îmi deschid un SRL luna aceasta, pot accesa fonduri Start up nation 2020?sau trebuie sa fie o firma ce are vechime?

   • Da, puteți aplica aplica pentru Strat-up Nation.
    Conform legislației în vigoare pot aplica pentru programul Start-up Nation firmele înființate după 30.01.2017 până la data de închidere a aplicației online de depunerea a planurilor de afaceri.

   • Bună ziua. Dacă unul dintre viitorii angajați (absolvent)lucreaza la o alta firma cu contract de 4 ore , pot sa-l angajez full time ?

  6. Daca unul dintre angajatii asumati in proiect intra dupa 1 an in concediu de ingrijire a copilului, deci are contractul de munca suspendat, trebuie angajat altcineva in loc?

  7. Aplic pentru un proiect ce se afla intr-un sat, dar satul apartine de un oras.( nu de comuna)
   Pentru alte tipuri de finantari, localitatea, desi e sat get beget, era considerata urbana.
   Cum sa bifez in program? Urban sau Rural?

  8. Buna seara, daca am o firma infiintata in Bucuresti in 2016 pe un anumit cod Caen dar care a fost tinut a pe 0 si anul acesta am deschis un punct de lucru in judetul Constanta cu un alt CAEN, as putea aplica pentru Startup Nation pentru punctul de lucru?
   Multumesc!

   • 1. Da, depunere proiectelor pentru Start-up Nation 2018 este până pe 12.02.2019 la ora 20:00
    2. În acest moment nu a fost anunțată data estimată de lansare următoarei sesiuni de depunere a proiectelor

  9. buna ziua,
   In noiembrie 2017 am infiintat o firma de productie care are ca actionari doua persoane juridice . In aceste conditii putem accesa programul de finantare Start Up Nation ?
   Multumesc,

   • Depunerea proiectelor este până pe 12.februarie.2019, evaluarea proiectelor se va realiza în aproximativ 2 luni după ce se închide perioada de depunere. Semnarea acordurilor de finanțare trebuie să se realizeze cel târziu până pe 28.iunie.2019

  10. Buna ziua,

   Pot aplica pentru o finanțare prin startup nation cu o firmă nou înființată care are acelasi obiect de activitate cu cea a sotului meu ( asociat unic și administrator existenta)existenta pe piata de 5 ani ?
   Iar in cazul unui raspuns afirmativ, între cele două firme pot exista relații comerciale in perioada de monitorizare?

   Multumesc!

  11. Neavand firma infiintata punctul de lucru se va afla in cladirea ce se va achizitiona.Se poate?
   La achizitia spatiului trebuie sa fie schimbata destinatia din locuinta inainte de a-l cumpara, sa o faca proprietarul?

   • Punctul de lucru trebuie autorizat la ONRC până la depunerea primei cereri de decontare. Spațiul ce urmează a fi achiziționat din proiect trebuie să nu aibă destinație locativă la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare.

  LĂSAȚI UN COMENTARIU

  Vă rugăm să introduceți comentariul!
  Vă rugăm să introduceți numele dumneavoastră!