Informații actualizate despre Start-up Nation gasiți pe pagina dedicata programului aici: https://moradoconsulting.ro/fonduri-europene-startup-nation
30.01.2017
Luni 30.01.2017 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 10/2017, privind programul Start-up Nation România, prin care statul oferă fonduri nerambursabile de până la 200.000 lei (aproximativ 44.000 Euro) celor care vor deschide o afacere în România. Acest program va fi administrat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Cine poate aplica pentru aceasta finanțarea
Pot accesa finanțarea de 200.000 lei întreprinderile care se încadrează în categoria IMM (SRL și SRL-D) înființate după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență și care nu au depașit plafonul de minims de 200.000 euro pe o perioadă de 3 ani consecutivi.
Valoarea sprijinului nerambursabil:
Acordarea acestei finanțări se va realiza în baza unui contract de subvenîie, fiind acordat un ajutor de minimis nerambursabil de 200.000 lei.
Cofinanțarea din partea beneficiarului este 0%. Astfel toate cheltuielile eligibile din proiect sunt finanțate 100% de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Obligațiile beneficiarului
Beneficiarul trebui sa creeze cel puțin 2 locuri de muncă în urma investiției realizate pentru aceasta finanțare.
Atât locurile de muncă cât și investiția va trebui menținută cel puțin 3 ani după realizarea acesteia.
Cheltuieli eligibile:
În Ordonanța de Urgență adoptată nu s-au mai păstrat aspectele legate de cheltuielile eligibile, care ar trebui astfel sa fie precizate în normele de aplicare.
Conform proiectului inițial de OUG (poate fi consultat aici), obiectul finanțării va trebui să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile (odată cu publicarea ghidului o sa fie introduse noi categorii de cheltuieli eligibile):
Echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru-inclusiv software-ul aferent;
Echipamente IT, dotări și mobilier de birou și birotica;
Autoutilitare, exceptând vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terților sau contra cost.
Investițiile în active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci de produse și servicii / licențe.
Achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț;
Realizarea unei pagini web pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor sau serviciilor promovate – în limita maxima a 10.000 lei;
Achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie și sisteme care utilizează surse regenerabile de energie;
Achiziționarea de instalații de încalzire sau climatizare aferente spațiului de desfășurare a activității de comerț, producție sau servicii;
Cursuri de dezvoltare a abilitaților in limita a maxim 4.500 lei.
Consultanta pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării 8.000 lei
Ordonanța de Urgență publicată în Monitorul Oficial al României: