Întrebări și răspunsuri Start-up Nation 2019

Vă prezentăm mai jos cele mai frecvente Întrebări și răspunsuri primite pentru programul de finanțare Start-up Nation 2019.

1. Există limită de vârstă pentru aplicanții Start-up Nation?

Nu, pentru programul Start-up Nation poate participa orice persoana fizică română sau străină cu un SRL sau SRL-D înființat după 30.01.2017 și care îndeplinește condițiile programului. Mai multe detalii  despre Start-up Nation aici

2. Pot accesa programul Start-up Nation cu un SRL nou înființat dacă mai sunt acționar și în alta firmă?

Da, puteți accesa finanțarea de 200.000 lei dacă mai sunteți acționar majoritar sau minoritar în alta firma cu condiția ca codul CAEN pentru care aplicați la finanțarea Star-up Națion să nu fie autorizat la ONRC pe altă firmă în care sunteți acționar.

3. Pot accesa creditul punte dacă am alte credite bancare pe persoana fizică?

Da, puteți accesa creditul punte dacă aveți alte credite bancare pe persoana fizica. De regula bănicile nu acorda creditul punte pentru firmele ale căror acționari sunt în birou de credite cu restanțe.

4. Pot achiziționa un autoturism mai scump de 36.000 lei?

Da, puteți achiziționa un autoturism mai scump de 36.000 lei cu TVA și diferența va fi suportată de firma beneficiară.

5. Pot să o angajez pe soție în cadrul firmei și să decontez salariile din finanțarea de 200.000 lei?

Da, la angajări nu există restricții după gradul de rudenie.

6. Dacă sunt acționarul și administratorul firmei care a obținut finanțarea prin Start-up Nation pot să mă angajez în cadrul firmei și să decontez salariul?

Da, nu există restricții în acest sens.

7.Pot achiziționa servicii de web design de la firma soției mele?

Nu puteți achiziționa echipamente sau servicii de la rude de până la gradul II inclusiv sau afini până la gradul 2 inclusiv.

8.Pot accesa și alte finanțări în același an în care am primit finanțarea prin Start-up Nation?

Da, puteți accesa alte finanțări cu anumite condiții precum:
-Să nu depășiti plafonul de minimis de 200.000 euro pe durata a trei exerciții financiare consecutive.
-Să nu accesați noua finanțare tot de la AIPPIMM

9.Dacă am primit finanțare în 2017 sau 2018 prin Start-up Nation pot aplica anul acesta cu o firmă nou înființată pe un alt cod CAEN?

Nu, o persoană sau o firmă nu poate beneficia de decât odată de finanțare prin programul Start-up Nation, dar puteți accesa finanțări pe alte programe naționale sau europene.

10. Dacă în planul de afaceri am trecut că angajez două persoane absolvente după 2012 pot să angajez doi șomeri acum?

Da.
Dacă în planul de afaceri v-ați asumat angajarea a doua persoane din categoria persoane defavorizate, absolvenți după anul 2012 sau șomeri puteți să angajați orice persoană care îndeplinește unul dintre aceste criterii în orice combinație (Ex. Un șomer și un absolvent sau 2 șomeri sau 1 absolvent și o persoană defavorizată etc).

11.Dacă unul dintre angajații asumați prin proiect dorește să își dea demisia cum se procedează pentru a îndeplini obligațiile asumate în proiect?

Obligația dumneavoastră asumată în proiect este de a menține locurile de muncă 2 ani după perioada de implementare a proiectului.
Dacă unul dintre angajați pleacă acesta trebuie înlocuit cu un alt angajat în maxim 30 zile cu îndeplinirea condițiilor asumate în proiect, respectiv să facă parte din categoria persoane defavorizate, absolvenți după anul 2012 sau șomeri dacă este cazul. Vezi si răspunsul de la întrebarea 10.

12.Pot diminua valoarea salariului acordat angajatului asumat prin proiect după perioada de implementare?

Nu puteți acorda angajaților salarii mai mic decât cele trecute în planul de afaceri și decontate în perioada de implementare, în perioada de monitorizare de 2 ani.
Dacă doriți în perioada de 2 ani în care sunteți obligat să mențineți locurile de muncă puteți acorda salarii mai mari decât în perioada de implementare, dar nu mai mici.

Pentru mai multe informații despre programul Start-up Nation 2019 ne puteți contacta pe e-mail: contact@moradoconsulting.ro sau telefonic 0772 075 694 sau puteți completa formularul de mai jos și un consultant vă va contacta în cel mai scurt timp.

  Nume și Prenume*:

  E-mail*:

  Codul CAEN sau activitatea pentru care doriți finanțare:
  Județul în care se va implementa proiectul:
  Informații despre proiect:
  Aveți o firmă înființată?

  Denumire firmă

  Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale în conformitate cuPolitica de Confidențialitate a site-ului*

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii